Programlederne Adelina og Tarjei gleder seg
Foto: Eivind Senneset

Programlederne Adelina og Tarjei gleder seg

Adelina Ibishi og Tarjei Strøm er årets programledere for TV-aksjonen NRK. De har to helt ulike erfaringer med TV-aksjonen – og begge kommer godt med.

Bli bøssebærer

Hva slags forhold har du til TV-aksjonen?

Tarjei: – Jeg vokste opp på det glade 80-tallet, med bare én tv-kanal, og jeg så TV-aksjonen på NRK hvert år gjennom hele barne- og ungdomstiden. Jeg elsket sendingene, som var fulle av viktig innhold, deilig samhold og storslått dugnad, god musikk og morsomme innslag. Jeg har også selv gått med bøsse utallige ganger og kan fremdeles kjenne på spenningen rundt det å stå utenfor en dør og lure på hvem som åpner og hva de vil gi.

Adelina: – Hos meg har TV-aksjonen sneket seg inn i både livet og hjertet mitt etter jeg startet å jobbe i NRK P3, som lager P3-aksjonen, en hundre timer lang sending hvor pengene vi samler inn går til TV-aksjonen.

Gleder seg til
Foto: Eivind Senneset

Hva tenker du om å lede årets TV-aksjon?

Adelina: – Jeg er veldig takknemlig og ser på det som intet annet enn en ærverdig oppgave. Det er veldig givende å jobbe med ting som oppleves større enn en selv, og som i tillegg er så samlende som TV-aksjonen vil være denne søndagen. 

Tarjei: – Det er rett og slett en utrolig stor ære, som jeg gleder meg helt enormt til. Hadde du fortalt lille Tarjei foran tv-skjermen på 80-tallet at han skulle lede sendingen på NRK i 2023, hadde han besvimt.

 

Hva gleder du deg mest til?

Tarjei: – Å, det er mye. Jeg gleder meg til å ta del i den gedigne dugnaden under sendingen, og ta seerne med rundt i landet for å vise frem alle som bidrar til TV-aksjonen. Så gleder jeg meg til å lære mer om Redd Barna sitt viktige arbeid og få oppleve at vi alle kan gjøre en forskjell. Og jeg gleder meg selvsagt til å skru sammen verdens beste TV-sending.

Adelina: – Det er mange ting! Jeg gleder meg til å dele øyeblikket med alle de som ser på, å være rundt omkring i kriker og kroker av landet via fantastisk flinke reportere, å se hva slags sprell folk har gjort for å samle inn penger og ikke minst å kjenne litt håp gjennom å se folk gi det de kan, til tross for både ruskevær og renteøkninger.  

Hva betyr formålet
Foto: Eivind Senneset

Hva betyr formålet for deg – Redd Barna og barn rammet av krig og konflikt?

Adelina: – Det treffer rett i hjertet. Det finnes ikke noe så forferdelig som krig, og det finnes heller ikke noe så uskyldig som barn. 

 

Tarjei: – Det er en kjempeviktig sak og noe som jeg tenker mye på. Jeg har selv hatt verdens tryggeste og fineste barndom, og er selv trebarnsfar til trygge og gode barn. Det at langt fra alle har, eller har hatt, det slik, er utrolig vondt å tenke på. Dette er en sak som treffer meg midt i pappahjertet og som er verdt å jobbe hardt for.

 

Kjenner du selv noen som har vært på flukt?

Tarjei: – Jeg hadde venner og kjente gjennom oppveksten med en historie med å være på flukt, uten at det preget relasjon eller lek den gang. Nå når jeg ser tilbake på det som voksen, er det utrolig å tenke på det bakteppet de hadde og hvor "normal" leken vår var. Jeg kjenner kanskje på en viss anger på at jeg ikke spurte mer, hjalp mer eller fikk vite mer.

Adelina: – Mine albanske foreldre og to eldre søsken flyktet til Norge i 1991 på grunn av Balkan-krigen, noe jeg tenker mye på. Jeg tenker på hvor heldig jeg er som er født i Norge, men også hvor mye foreldrene mine har ofret for at jeg er her i dag. Jeg kjenner på enorm takknemlighet for å ha vokst opp i et hjem med to kulturer, og hvor fantastisk gode folk og naboer vi har hatt rundt oss hele veien. Og selv om tiden går og tankene rundt selve flukten kanskje ikke preger hverdagen like mye, så kommer det små blaff her og der – som å åpne bestikkskuffen hjemme hos mamma og pappa og se den gamle skjeen de hadde med seg på bussen til Norge. Den pleide vi barna å krangle om å spise med da jeg var liten. 

Håp
Foto: Eivind Senneset

Hva er ditt håp for TV-aksjonen 2023?

Adelina: – Jeg håper TV-aksjonen 2023 kan gi oss bevissthet rundt hva som skjer i ulike deler av verden, men også håp for at ting kan bli bedre. 

Tarjei: – TV-aksjonen i år er viktig, og jeg håper hele landet tar saken innover seg og blir grepet av lysten til å hjelpe. Og så håper jeg vi kan levere tidenes TV-sending som speiler både viktig sak og deilig dugnadsånd – hjelpe meg som jeg gleder meg nå!

 

Se TV-aksjonen på NRK1
søndag 22. oktober kl. 20–23.