Kirkens Bymisjon: Mindre alene sammen fem år etter TV-aksjonen
Tekst: Camilla Gilje Thommessen / Foto: Fanny Huseby

Kirkens Bymisjon: Mindre alene sammen fem år etter TV-aksjonen

– Jeg fikk noe å glede meg til. Og jeg fikk venner, sier Anniken om ungdomsklubben på Møtestedet i Halden. Mange har fått en ny kurs i livet med hjelp fra TV-aksjonen i 2018.

På kafeen Møtestedet i Halden føler både unge og gamle seg hjemme. Kirkens Bymisjon startet ungdomsklubb her i 2016, og Anniken Årvik var blant de første gjestene. Hun var 15 år og hadde utfordringer med sosial angst.

– Det var skummelt å gå dit, så mamma fulgte meg til døra. Der inne ble jeg tatt imot med åpne armer. Vi ble en fin gjeng, både gutter og jenter, og plutselig hadde jeg noe å glede meg til, forteller Anniken, som i dag er 22 år og frivillig i Kirkens Bymisjon.

TV-aksjon mot utenforskap

Da Kirkens Bymisjon hadde TV-aksjonen i 2018, gikk pengene blant annet til flere Møtestedet-kaféer over hele landet. Aksjonen "Mindre alene sammen" bidro til arbeidet for et varmere og mer inkluderende samfunn.

Bjørn Edvard Fast, Trond Henriksen og Karianne Isaachsen Stenbock gleder seg alltid til å jobbe sammen på Møtestedet.

Trond Henriksen, avdelingsleder for Kirkens Bymisjon i Halden, minnes TV-aksjonstiden med stor glede.

– TV-aksjonen er noe av det morsomste jeg har vært med på. Det er fantastisk å se alt vi fikk til sammen.

Med en tung fortid som kriminell og rusmisbruker vet han hvor viktig det er å bli sett og oppleve fellesskap. Som leder av Kirkens Bymisjons ungdomsklubb i Halden bruker han egen erfaring for å hindre at andre havner utenfor.

– TV-aksjonsmidlene i Halden gikk til "Ung på dagtid", et lavterskeltilbud for ungdommer som er på vei til eller har falt ut av skolen, forteller Trond.

– Jeg er bra nok!

Karianne Isaachsen Stenbock er en av dem som falt utenfor samfunnet. Nå er hun godt inne i varmen og frivillig på kaféen tre dager i uka.

– Jeg fikk livet i trynet og ble uføretrygda. Alt var vanskelig. Så fikk jeg starte som frivillig her på Møtestedet et kvarter i uka, det var alt jeg klarte først. Her fikk jeg lov til å være meg selv i en helingsprosess, og de har tillit til at jeg er bra nok. Nå begynner jeg å tro på det selv også!

– Møtestedet og ungdomsklubben har vært bra for veldig mange, sier Karianne Isaachsen Stenbock og Anniken Årvik.

For generalsekretær i Kirkens Bymisjon Adelheid Firing Hvambsal er Kariannes historie et bevis på hva TV-aksjonen betyr og kan gjøre for mennesker.  

– Det å få arbeid når du har stått utenfor, er utrolig viktig. I over 35 byer har folk fått tilpasset en arbeidshverdag som passer deres liv og helse. De har fått kolleger, noen å spise lunsj med. Vi har også startet mange Skattkammer, altså utlånssentraler, for barn og unge og deres familier. Der kan de komme og låne utstyr til aktiviteter, forteller hun.

Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i Kirkens Bymisjon.

Klar for telttur med klassen

Skattkammeret i Halden ligger et steinkast unna Møtestedet og låner ut alt fra ski og snøbrett til fiskestenger og skateboard. Mange er glade for å slippe å kjøpe ting de bare bruker noen få ganger. Inn døra kommer Konstantyn og Oksana på jakt etter turutstyr til datteren på 14 som skal på telttur med klassen.

– Vi er veldig fornøyd med at vi har dette i Halden, sier de og går smilende ut med telt, sekk og sovepose under armen.

Konstantyn og Oksana får hjelp av Ann-Kristin Johnsen til å låne turutstyr til datteren på Skattkammeret.

Utenforskapet forsvant

Tilbake på Møtestedet er gjestene i ferd med å fylle kaféen, og Tony Jensen får det travelt bak disken. Tre dager i uka serverer de gratis lunsj til alle tilberedt av overskuddsmat fra Kiwi.

– Jeg skulle sone en dom for sju år siden og fikk tilbud om å sone på Møtestedet. Siden har jeg vært her. Mange av oss kommer fra ødelagte hjem, og Kirkens Bymisjon har blitt som min egen familie. Vi blir sett og hørt, og opplever ekte kjærlighet. Her forsvant utenforskapet!

– TV-aksjonen startet en god bevegelse, og mange ville støtte oss etterpå, sier Tony Jensen ved Møtestedet i Halden.

TV-aksjonen "Mindre alene sammen"

TV-aksjonen NRK 2018 gikk til Kirkens Bymisjon. Aksjonen "Mindre alene sammen" handlet om arbeidet for et varmere og mer inkluderende samfunn. Det ble samlet inn 257 millioner kroner som ble brukt til 66 nye tiltak i Norge, fordelt på seks konsepter:

  • Skattkammer (utlånssentral)
  • Generasjonsmøter (på tvers av generasjoner og kulturer)
  • Kafé (fellesskap, mat og hvile)
  • Veiviser (flerkulturelt arbeid)
  • Akuttilbud (overnatting, mat og sanitærtilbud)
  • I jobb (arbeidstiltak)