2020:Ordførere gleder seg til årets bøsseaksjon
Foto: Vibeke Havenstrøm

2020:Ordførere gleder seg til årets bøsseaksjon

Med ordførere i spissen, gjør kommunekomiteene landet over nå en formidabel innsats med å invitere folket med på verdens største dugnad. Hva er det som driver dem? Vi har tatt en prat med tre ordførere i gamle Østfold.

Ordfører i Våler, Reidar Kaabbel, er i full fart med å stelle i stand til bøsseaksjon når vi ringer.

– Jeg fikk nettopp høre at det er flere som har registrert seg som bøssebærere som vi ikke har hatt med før, forteller en entusiastisk ordfører. Jeg tror folk er veldig sultne på å møte folk igjen.

Vi er kjempestolte av bøssebærerne våre i Våler, mange stiller opp år etter år. Hvis en skal få til en god innsamling tror vi det er best å gjøre det fysisk.

Ordfører i Våler, Reidar Kaabbel, gleder seg til årets TV-aksjon.

Reidar har vært med å lage til aksjon i ti år. Bøsseaksjonen skaper samhold i Våler.

– Jeg har veldig mange gode minner fra TV-aksjonen. For noen år tilbake stilte flyktningene våre her i kommunen opp med matlaging og ulike retter til bøssebærerne. De fortalte litt fra hjemlandene sine, og vi fikk et nærere forhold til aksjonen det året.

– Mange ble skuffet

Det ble et savn i Halden når TV-aksjonen måtte bli digital i fjor, forteller ordfører Anne Kari Holm (Sp).

– Folk savnet besøket fra bøssebærerne i fjor. TV-aksjonen er en årlig tradisjon som vi setter stor pris på i Halden. Det kom veldig klart fram i fjor når folk ikke fikk besøk, mange ble skuffet.

Gleden er derfor stor både hos ordføreren og blant Haldenserne som nå kan se fram til besøk på døren søndag 24.oktober.

Ordfører I Skiptvet, Anne Grethe Larsen (Sp), forteller om en helt spesiell stemning på aksjonsdagen.

– Vi pleier å ha litt kaffe og noe å spise på til bøssebærerne når de kommer. Folk har god tid når de kommer inn igjen. Da slår folk av en prat og tar seg noe å spise. Vi har også gjerne et kulturelt innslag. Skolene og barnehagene er også med på aksjonsdagen hos oss og stiller med både loppemarked og kafé. I fjor hadde de skoleløp som slo alle rekorder! 

Men noe viktig manglet i Skiptvet under fjorårets TV-aksjon.

VIKTIG: Ordfører I Skiptvet, Anne Grethe Larsen, mener aksjonsdagen er en viktig dag for mange

– Vi synes jo det var veldig spesielt i fjor, når vi ikke kunne gå med bøsser. I Skiptvedt har folk vært med på TV-aksjonen så lenge det er mulig å tenke tilbake. Jeg møtte ei dame, ho hadde vært med i 40 år. For mange er dette en viktig dag på høsten, forteller Anne Grethe.

Det ligger lokalt samarbeid og mange timer med innsats bak en bøsseaksjon

– Bøsseaksjonen kommer ikke av seg sjøl, sier Skiptvet ordføreren med glimt i øye. Det er noe vi får til sammen. Det er veldig fint å kunne være leder for noe sånt noe, avslutter ordføreren stolt.