Kampen for å overleve
Foto: Luca Kleve-Ruud

Kampen for å overleve

Familien til lille Maryam er dypt fortvilet. Alt de ønsker seg, er at hun skal bli frisk og få muligheten til å utforske verden som andre barn.

Nour kler av datteren Maryam og legger henne forsiktig ned på en vekt. Ut fra alder skulle Maryam veid over ti kilo, men hun har ennå ikke nådd fem. Moren er dypt fortvilet. Hun forteller at familien lever i bunnløs fattigdom. De har ikke nok penger til mat, og livet er blitt en evig kamp for å overleve.

I Syria har prisene på livsviktige matvarer økt voldsomt de siste årene, og situasjonen blir bare verre og verre for millioner av familier i det krigsherjede landet.

Klinikk
– Når hun er syk, kjenner jeg meg også syk, sier storesøsteren Salam (9). Hun og søsteren Amina (7) passer godt på Maryam. Foto: Luca Kleve-Ruud

Redd Barna gir viktig støtte

– Det er vi, de fattige, som betaler den høyeste prisen, sier Nour.

I to måneder har hun fått hjelp av Redd Barna på en helseklinikk i Nordøst-Syria. Hver uke blir datteren, som er halvannet år gammel, målt og veid. Selv om Maryam fortsatt er akutt underernært, peker pilene nå i riktig retning. Uke for uke har vekten økt.

Moren forteller at hun har vært på sykehus med Maryam, men det var først da Redd Barna begynte å følge opp datteren at helsesituasjonen bedret seg. På klinikken får Nour nødmatpakker av Redd Barna som hun tar med seg hjem. Moren får også tett oppfølging.

– De ansatte snakker med meg og gir psykisk støtte. Det har hjulpet meg til å bli en bedre mamma, sier Nour.

– Det gjør så vondt å se lillesøsteren min så syk. Les den sterke historien om Maryam og familien

Årets TV-aksjon vil blant annet sørge for at alvorlig underernærte barn i Syria får behandling og oppfølging.

Bli bøssebærer