H.M. Dronning Sonja er høy beskytter for NRK TV-aksjonen
Foto: Jørgen Gomnæs/Det kongelige hoff

H.M. Dronning Sonja er høy beskytter for NRK TV-aksjonen

– NRK TV-aksjonen fyller 50 år, og vi gleder oss stort over at Dronning Sonja er høy beskytter i jubileumsåret, sier aksjonsleder Nina E. Larsen.  

I 2024 er det 50 år siden den første TV-aksjonen ble gjennomført, og årets TV-aksjon går til Barnekreftforeningen. I jubileumsåret er Hennes Majestet Dronning Sonja høy beskytter.   

– At kongefamilien engasjerer seg i verdens største dugnad år etter år, betyr så mye for å engasjere hele landet, sier Nina E. Larsen, leder for NRK TV-aksjonen.   

Dronning Sonja var også høy beskytter for den aller første TV-aksjonen for 50 år siden. Siden da har hun vært beskytter flere ganger, sist i 2019 da TV-aksjonen gikk til Care.   

Årets TV-aksjon
H.M. Dronning Sonja var også høy beskytter for den aller første TV-aksjonen i 1974. Foto: NRK

Årets TV-aksjon

I år går TV-aksjonen til Barnekreftforeningen og etablering av familiehus. I familiehusene kan barn med alvorlig sykdom og familien deres bo sammen mens barnet er under behandling. Slik blir søsken også ivaretatt, og familien kan skape gode stunder i en vond tid.   

– Når et barn blir sykt, rammes hele familien. I familiehusene kan foreldre få tid og plass til å ta vare på seg selv, barna og hverandre. Søsken kan få være sammen med familien, og det skal være rom for både glede og fortvilelse, sier Trine Nicolaysen, generalsekretær i Barnekreftforeningen.   

Familiehusene skal etableres i nærheten av universitetssykehusene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo. Et slikt tilbud finnes allerede i våre naboland.    

Bøssebærere i hele landet  

I år avholdes TV-aksjonen søndag 20. oktober. Da skal bøssebærere besøke hjem i hele landet.  

– 20. oktober går 100 000 mennesker årets viktigste søndagstur. Bøssebærerne er hjertet i TV-aksjonen, og det er dette besøket på døra som sørger for at vi samler inn så store summer til den viktige saken, sier Nina E. Larsen. 

Engasjer deg