I boligfeltet Grååsen i Spydeberg er forberedelsene i full gang. Her er en dedikert gruppe damer klare til å ta fatt på innsamlingsarbeidet igjen.
– Hvert år får jeg melding om at "Grååsen-gjengen er klare for innsats". De er alltid ivrige etter å vite hvor de trengs mest, forteller Simen Hansen. Denne gruppen er bare én av mange frivillige som deltar.
534 Frivilligsentraler på landsbasis
I mange kommuner er det frivilligsentralene som organiserer bøssebærerne, noe som har vist seg å være svært effektivt. I Indre Østfold kommune, hvor Spydeberg ligger, er fem Frivilligsentraler ansvarlige for å koordinere innsamlingsarbeidet. Samarbeidet sørger for at både bøssebærere og sjåfører stiller opp på aksjonsdagen.
– Vi samler mellom 300 og 400 frivillige i hele Indre Østfold, forklarer Hansen. Bare i Spydeberg trenger vi 70 bøssebærere, og i Trøgstad må vi i tillegg ha rundt 30 sjåfører på grunn av de lange avstandene.
Takket være Frivilligsentralenes gode rutiner har rekrutteringen blitt enklere hvert år, noe som gir Hansen tro på at de skal nå målene også i år.
Frivilligsentraler over hele landet deltar aktivt i TV-aksjonen og samarbeidet brer om seg.
– Noen sentraler organiserer hele aksjonen i sin kommune, noen organiserer de frivillige og legger til rette for en aksjon som lett lar seg gjennomføre. Frivilligsentralene kjenner sitt lokalmiljø fra innsiden og ut. De er gode på å organisere, og har mange frivillige i omløp, forteller Kristin Kvåle Kjeilen som er kompetanserådgiver i Norges Frivilligsentraler.
Solid samarbeid og effektiv organisering
Nina Elisabeth Larsen, leder for TV-aksjonen, roser Frivilligsentralene for deres uvurderlige støtte.
– Frivilligsentralene har en utrolig evne til å mobilisere folk og få alt til å fungere smidig. Deres bidrag er gull verdt for TV-aksjonen, sier hun.
Simen Hansen i Spydeberg understreker hvor viktig gode samarbeidsmodeller er.
– Vi har fått på plass rutiner som gjør at arbeidet flyter godt. Dette frigjør energi og kreativitet som vi kan bruke på å arrangere innsamlingsevents og aktiviteter, som skoleløp og andre initiativer, sier han.
Samarbeidet med ungdomsskolene og valgfaget "innsats for andre" har også vært avgjørende for å rekruttere mange unge bøssebærere.
– At aldersgrensen for å være bøssebærer nå er senket fra 18 til 15 år, gjør det enda enklere, legger Hansen til.
Delte verdier – sterkt fellesskap
Mens Hansen og hans kolleger i Frivilligsentralene landet rundt gjør seg klare til årets TV-aksjon, er Nina Larsen full av lovord om deres innsats.
– De er ikke bare fantastiske til å organisere TV-aksjonen, men de representerer også verdiene vi i TV-aksjonen setter så høyt. Frivilligsentralene er symbolet på Norges dugnadsånd, sier hun.
Gjennom 50 år har TV-aksjonen bevist sin verdi og samfunnsnytte, takket være tusenvis av frivillige over hele landet.
– At Frivilligsentralene hvert år legger ned så mye innsats, er vi utrolig takknemlige for, sier Larsen.