Få mennesker brenner mer for TV-aksjonen enn Ali Saki – og få mennesker har i så stor grad kjent på kroppen hvor viktig det er å engasjere seg for andre. Da han i 2012 var frontfigur for TV-aksjonen Amnesty, reiste han Norge rundt og fortalte sin historie. Den handler om grufulle opplevelser og tortur i Iran – og hvordan et lys kan bli tent fordi noen bryr seg.
Ali Saki var politisk fange i Evinfengselet i Teheran i fem år på 1980-tallet. Han ble fengslet fordi han var aktiv i Irans sosialistiske bevegelse og engasjerte seg for kvinners rettigheter og ytringsfrihet.
– Vi var 145 fanger i et rom på 6 ganger 6 meter. På natten lå vi alle sidelengs på gulvet og ble vekket slik at vi kunne snu oss samtidig. Hver dag ble 7–8 mennesker plukket ut og henrettet, og ingen visste hvem som var de neste.
Torturisten røpet at Amnesty var engasjert
I en periode satt Ali på en celle i 25 måneder uten lufting eller vinduer. Lyset var slukket det meste av døgnet, og når han var ute av cellen, fikk han bind for øynene og ble torturert. Det var ydmykende og smertefullt, på grensen til hva et menneske kan holde ut. Så en dag fikk han plutselig nytt håp – gjennom torturisten.
– Han var veldig sint og skrek til meg: «Din idiot! Hverken Amnesty eller noen andre kan hjelpe deg. Jeg tar livet av deg!» Da ble det tent et lys inni meg, og jeg følte meg som en fri mann, selv om jeg var fysisk i fengselet. Noen der ute hadde engasjert seg for meg, jeg var ikke alene.
Amnesty og den norske ambassaden i Teheran samarbeidet om å få Ali ut av fengselet og sørget for at han kom til Norge i 1991 der han ble gjenforent med familien sin. Siden da har han vært engasjert i Amnesty som aktivist og forkjemper for menneskerettigheter.
Frontfigur og bøssebærer for TV-aksjonen
I 2012 ble Ali en viktig talsperson i TV-aksjonen, som dette året gikk til Amnesty. Gjennom sitt sterke engasjement og sin historie berørte han mange over hele landet.
– Det var skremmende da jeg dukket opp på nyhetene på NRK, jeg følte at jeg var tilbake i cella. Men det var viktig for meg å bidra til TV-aksjonen, fordi jeg vet at det nytter å hjelpe.
Selv om det er Amnesty som ligger hans hjerte nærmest, er Ali opptatt av å støtte arbeidet til alle organisasjonene som har TV-aksjonen.
– Det TV-aksjonen gjør for mennesker i Norge og resten av verden, er så bra. Alle organisasjonene arbeider for viktige formål, og veldig mange får hjelp. Det er en krevende situasjon for verden i dag, og mange trenger beskyttelse. Jeg er spesielt opptatt av at kvinner skal få bedre vilkår og at styringsmyndigheter skal forplikte seg til dette.
Søndag 20. oktober er han igjen klar for TV-aksjonen og skal gå med bøsse for Barnekreftforeningen.
– Hvis vi ønsker en bedre verden, kan alle gjøre litt. TV-aksjonen er en viktig arena for dette, og jeg håper alle vil stille opp og gå med bøsse. Jeg vet at det nytter!