Barnekreftforeningen er allerede i gang med planleggingen av familiehus ved universitetssykehusene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo. Hvem som får tilbud om å bo i familiehusene, er uavhengig av hvilken diagnose barnet har og vil avgjøres av sykehuspersonell.
Sammen for små helter
Søndag 20. oktober var bøssebærere over hele landet ute og gikk årets viktigste søndagstur. Privatpersoner, skoler, politikere, bedrifter og organisasjoner har gitt tid, kunnskap, engasjement og pengegaver. Nær sagt hele Norges befolkning har stått sammen for våre små helter.
Den imponerende innsatsen har gitt et fantastisk innsamlingsresultat på 415 millioner kroner.
En unik dugnad
Den norske dugnadsånden og givergleden vil gjennom TV-aksjonen 2024 sørge for en varig forskjell for familier som har et barn med alvorlig sykdom. Hardt prøvede familier vil få mulighet til å skape gode stunder i en vond tid. En vanskelig situasjon vil bli mer håndterbar for dem det gjelder.
Når et barn blir får en alvorlig diagnose, er hele familien i krise. Hverdagen blir snudd på hodet. Sjokket, sorgen og hjelpeløsheten er en enorm belastning for alle familiemedlemmer. I en slik situasjon er det helt naturlig å ville være nær de man er glad i.
Familiehusene blir realisert!
Ved hjelp av TV-aksjonsmidlene får Barnekreftforeningen nå mulighet til å etablere familiehus. Slik kan familier med barn med alvorlig sykdom få være sammen når de trenger det aller mest. Pengene som ble samlet inn, vil bidra til å avlaste helsevesenet, forebygge utenforskap og øke arbeidsdeltakelsen. Hver krone på bøssa i årets TV-aksjon vil gi 11 kroner tilbake til samfunnet, ifølge en rapport fra Menon. Denne unike dugnaden kommer hele Norge til gode.
Barnekreftforeningen har sett familienes store behov for familiehus gjennom flere år. Vi har lært av erfaringer fra våre naboland, og vi har jobbet målrettet for å nå målet om å etablere de etterlengtede familiehusene ved universitetssykehusene i fire norske byer. Gjennom TV-aksjonen 2024 har hele Norge vært med på å sørge for at de nå blir realisert.
Arbeidet er godt i gang
Etter at Barnekreftforeningen i juni 2023 ble tildelt TV-aksjonen 2024, ble det allerede påbegynte arbeidet med familiehus intensivert. De fire husene vil bli ulike og unike. Nærhet til sykehuset er et av de aller fremste kravene, og arbeidet med å finne passende tomter eller bygninger i hver by er nå godt i gang.
Tromsø
Befolkningen i nord er godt kjent med store avstander. Reiseveien til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) er lang for mange familier, også når utredning, behandling og oppfølging skjer i egen helseregion. De siste månedene har ulike tomter for familiehuset i Tromsø blitt vurdert. Fredag 18. oktober, kun 2 dager før selve TV-aksjonsdagen, kunne ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) i Tromsø dele den fantastiske nyheten: Barnekreftforeningen skal kjøpe en romslig tomt av Tromsø kommune, med forbehold om enighet i formannskapet. Tomten ligger i umiddelbar nærhet til UNN og skal selges til takst.
– Dette er kjempebra, spesielt for pasientene og deres familier. Det er en svært sårbar gruppe, og vi er i en spesiell situasjon i Nord-Norge, med at det er hit de aller sykeste kommer fra hele landsdelen, sier David Johansen, direktør ved Universitetssykehuset Nord-Norge (Nordlys 18.10.2024).
Trondheim
I Trondheim er planleggingen av et familiehus i umiddelbar nærhet til St. Olavs hospital godt i gang. Barnekreftforeningen har signert en kjøpsavtale for deler av et boligkompleks som er under utvikling. Leilighetsbygget ligger kun en ti minutters spasertur fra sykehuset. Barnekreftforeningen er, i samarbeid med utbygger og arkitekt, i gang med utformingen av familiehuset. Som i de andre byene, vil det bestå av både leiligheter i ulik størrelse og gode fellesarealer. Rundt bygningen vil det bli etablert grønne uteområder med lekeplass, der barn og foreldre vil få etterlengtede pauser fra sykehuskorridorene.
Bergen
Familiehuset i Bergen vil ligge i Haukelandsbakken, kun få meter fra barneavdelingen ved Haukeland universitetssjukehus, med fantastisk utsikt over byen. Tomten er regulert for bygg av tilsvarende karakter. Barnekreftforeningen fikk disposisjonsrett til tomten våren 2024, og gikk umiddelbart i gang med å legge konkrete planer for utnyttelse av tomten. Det foreligger nå skisser fra arkitekt, hvor familienes behov og hjemlige karaktertrekk er hensyntatt. I høst ble det utført geotekniske undersøkelser på tomten, og det jobbes med videreutvikling og kvalitetssikring av skissene. Barnekreftforeningen ser fram til dagen dørene kan åpnes og de første familiene ønskes velkommen inn i familiehuset i Haukelandsbakken.
Oslo
I Oslo er omfattende bygningsarbeider ved prosjektet Nye Rikshospitalet i gang. Sykehuset skal utvides betraktelig, og skal etter planen ferdigstilles i 2031. Arbeidet med å finne en aktuell tomt eller bygning i nærheten, der familiehuset i Oslo kan etableres, har til nå i hovedsak handlet om kartlegging av muligheter. Det har vært gjennomført befaringer på aktuelle tomter, og vurdert rehabilitering og ombygging av eldre bygninger i nærheten av Rikshospitalet.
Foreløpig er det ikke avgjort hvor familiehuset i Oslo vil ligge. Barnekreftforeningen samarbeider imidlertid godt med ledelsen ved Oslo universitetssykehus. Alle involverte har stor tro på at man vil finne en god løsning for plassering av familiehuset, slik at familier som har barn under behandling ved OUS, kan få bo sammen i nærheten av sykehuset i nær fremtid.
Tusen takk til alle som har bidratt!
Fikk du ikke gitt? Vipps til 2133
Du kan fortsatt gi til TV-aksjonen her