Av Norddalen, Ida Lindsø tho
I forbindelse med TV-Aksjonen skal de i høst bidra til å skape mer engasjement blant næringslivet i regionen gjennom en felles ringedugnad.
TV-Aksjonen i år går til kampen mot barneekteskap.
– Dette er en sak det er veldig lett å være enig i og engasjere seg i. Når man hører at det giftes bort ei jente hvert tredje sekund og når man hører tidsvitner så blir det veldig sterkt. Det kommer ganske nært på, sier André Winje Arntzen, ansvarlig samfunnskontakt i Sparebank 1 Gudbrandsdal.
Les mer: Slik kan næringslivet bidra
Ringedugnad til næringslivet
Sparebank 1 Gudbrandsdal og Sparebank 1 Lom og Skjåk bruker hvert år å stille opp for TV-Aksjonen for å telle det bøssebærerne i deres dekningsområder har samlet inn.
– Bankene gir TV-Aksjonen en legitimitet når man har med penger å gjøre ved at det er de som teller opp. Vi forvalter jo andres tillit, og uten dem ville ikke vi kunnet samlet inn disse pengene. Og i år har de sagt at de vil gjøre mer enn kun å telle penger, forteller Martin Bodd, fylkesaksjonsleder for TV-Aksjonen Innlandet.
Gjennom en to times økt vil bankene til høsten samle bedriftsledere til en felles ringedugnad til næringslivet i regionen.
– Er det noe bankene kjenner så er det næringslivet sitt og nettverket er stort. Jeg tror vi kan være med å bidra til å gi et lite ekstra puff til næringslivet til å bidra og engasjere seg. Jeg tror ikke givergleden blir noe større av at vi ringer, men at man blir påminnet om det, mener Winje Artnzen.
Skal være moro
Planleggingen av ringedugnaden skal snart i gang, men Bodd forteller at det skal være moro og at det blir full action. Det legges opp til at den blir en livesending av noe slag, og det blir åtte til ti personer som ringer rundt til lokale bedrifter og utfordrer bransjer. Bankene skal også prøve å mobilisere ordførere.
Bodd forteller videre at det bruker å være stor oppslutning rundt TV-Aksjonen i Innlandet, og at det er flere i Innlandet som stiller opp i år. Eksempelvis skal CC på Gjøvik og i Hamar også arrangere felles ringedugnad.
Store konsekvenser
Det er Plan International som er mottaker av TV-Aksjonens midler i år. Fokuset er på bekjempelse av barneekteskap i Mali, Niger, Bangladesh, Nepal og Malawi.
Bodd forteller at det giftes bort et barn i verden hvert tredje sekund. Og konsekvensene er store. Både for de jentene som blir giftet bort og for samfunnet.
– Å bli giftet bort er en katastrofe for den enkelte jenta. Det er også tragisk for lokalsamfunnet hennes fordi hun får ikke utdannelse. Mange av de jentene får ikke realisert sine egne drømmer og de får ikke bidra til økonomisk vekst i lokalsamfunnet sitt. Episenteret er jenta, men det får også ringvirkninger for lokalsamfunnet og nasjonalt, forteller Bodd.
– Tror det har stor verdi
Kristin Nygård Lonbakken, markedsansvarlig i Sparebank 1 Lom og Skjåk, forteller at de er veldig glade for at de kan få bidra med mer enn å telle opp pengene og at de får lov til å engasjere næringslivet og koble på det.
– Det å gi er noe de fleste gjør, men ved å få være med å bidra og å spre kunnskap, da kjenner man mer på det. Jeg tror det har stor verdi, sier hun.
– Og dette sammenfaller veldig godt med verdiene våre og det vi står for. Det går på vår identitet og at vi bryr oss om andre. Det er viktig for banken, forteller Trond Slåen, ass. banksjef i Sparebank 1 Gudbrandsdal.
Gjennom ringedugnaden ønsker bankene også å knytte sammen lokalsamfunnet i et viktig samfunnsoppdrag. Lonbakken mener det blir viktigere og viktigere framover å finne fellesnevnere som man kan jobbe med sammen.